UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запровадили 35% спецмита на імпорт автобусів і вантажівок з Білорусі

У відповідь на факти дискримінаційних та недружніх дій

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України повідомила, що нею були встановлені факти «дискримінаційних та недружніх дій» з боку Білорусі. Стосувалися виявлені факти дій нашого сусіда відносно українських підприємств автомобілебудування. У відповідь відомство ввело спец мито на імпорт автобусів, вантажних і спецавтомобілів із Білорусі в розмірі 35% від митної вартості. Про це пише «Урядовий кур’єр».

«Було встановлено, що Урядом Республіки Білорусь створені штучні бар’єри відносно імпортованих з України колісних транспортних засобів у вигляді утилізаційного збору та нерівних умов участі у державних закупівлях, у результаті чого ускладнюється доступ продукції українських підприємств на ринок Республіки Білорусь», - йдеться у повідомленні

«Такі дії Республіки Білорусь суперечать статтям 5 та 6 Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 (СНД), статті 2 Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про вільну торгівлю від 17.12.1992 і вважаються дискримінаційними та недружніми діями у розумінні положень Закону і Порядку».

Відповідно до наявних фактів, комісія вирішила як адекватний захід у відповідь запровадити спеціальне мито щодо імпорту в Україну товару походженням із Республіки Білорусь. А саме – 35% від митної вартості. Діяти спеціальне мито буде до «встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних та недружніх дій щодо України».

Раніше у Міністерстві закордонних справ України категорично відкинули інформацію, оприлюднену головою Комітету держбезпеки Білорусі Іваном Тертелею, про поставку великих партій "зброї з України" в Білорусь.