UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хліб дорожчатиме: в Україні запаси пшениці нижчі за середні показники минулих років

Власної пшениці вистачить до березня-квітня. 

Станом на перші числа вересня поточного року запаси пшениці в Україні становили 18,7 млн тонн. Це суттєво менше середньорічних показників попередніх років, коли цей показник перевищував 20 млн тонн. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Всеукраїнської аграрної ради з посиланням на аналітичний відділ сільськогосподарського кооперативу ПУСК.

"Якщо експорт триватиме на рівні 2 млн тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року. Однак, об'єктивно кажучи, обсяг пшениці для експорту буде невеликим, і зазвичай ціна зростає через зменшення пропозиції," — прогнозують аналітики.

Експерти зазначають, що в серпні ринок залишався стабільним завдяки форвардним контрактам, однак у вересні ситуація починає змінюватися.

"Трейдери повідомляють, що пропозицій щодо пшениці небагато. І якщо в серпні вдалося втримати ситуацію завдяки форвардним угодам, то у вересні таких контрактів майже немає. Ринок працюватиме переважно на основі спотових угод," — підкреслюють аналітики.

Вони додають, що на світовому ринку також є фактори, які можуть вплинути на ціну пшениці. Зокрема, ринок очікує новий звіт Міністерства сільського господарства США (USDA) та корекцію даних щодо виробництва пшениці в ЄС.

Тобто, існує імовірність, що ціни значно зростуть. 

Повідомлялось, що між зернотрейдерами та Мінагрополітики підписано меморандум про те, що Україна не експортуватиме більше 16 млн тонн пшениці.

Читайте також: Російська ракета влучила в судно в Чорному морі, яке перевозило пшеницю у Єгипет

Нагадаємо, що після того, як російська ракета пошкодила балкер, який прямував до Єгипту, і зробила це у двохсотмільній зоні Румунії, ціни на зерно миттєво підскочили.