UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні залишилось лише 27% великих ТЕС – Шмигаль

До зими хочуть збільшити імпорт електроенергії до максимального рівня.

На даний час в Україні працюють лише 27% великих ТЕС, відповідно решта зруйновані, або пошкоджені. Як результат, тривають відключення світла. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі телемарафону.

“Ситуація в енергетиці дуже складна. Це очевидно. Росія зруйнувала 50% нашої спроможності генерації електроенергії. Фактично станом на сьогодні через ракетні і дронові атаки ми втратили 9,2 гігавата електроенергії це половина нашої потужності, з якою ми проходили, наприклад, минулу зиму”, — сказав глава уряду.

За його даними:

Шмигаль заявив, що наразі ведеться робота по відновленню генерації. Також йдуть перемовини, щоб збільшити імпорт електроенергії з Євросоюзу: зараз максимально можливий імпорт 2,2 ГВт, але поки найбільше, що дозволяє імпортувати ЄС — 1,7 ГВт.

Читайте також: Ціна електроенергії для економних користувачів за новим тарифом досягне 1000 грн на місяць

Повідомлялось, що на одній із атомних електростанцій після закінчення ремонту приєднали до енергомережі блок із потужністю 1000 МВт. Очікується, що такий крок на деякий час покращить ситуацію в енергетичній системі. Ремонтні роботи вдалося закінчити на 10 днів раніше, ніж планувалося, повідомили у пресслужбі "Енергоатому".