UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні ввели компенсації за затримки виплат зарплат, пенсій і соцдопомоги

Зеленський підписав законопроект 23 лютого.

Президент підписав закон про компенсації за затримку зарплат, пенсій і соцдопомоги. Про це ввечері у вівторок, 23 лютого, повідомляє прес-служба Офісу президента.

«Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати» № 1214-ІХ», - йдеться в повідомленні.

Цей законопроект Верховна Рада прийняла 4 лютого 2021. Цей документ в пенсій, соціальних виплат, стипендій та зарплат додає нові види доходів, за затримку виплат яких повинна бути компенсація.

Читайте також: Середня зарплата в Україні за минулий рік склала понад 10,3 тисяч гривень – ПФУ

Це, зокрема, сума індексації грошових доходів громадян, суми відшкодування шкоди, заподіяної людині каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я і засоби, які виплачують людям, які мають право на відшкодування в разі втрати годувальника.

Згідно з пояснювальною запискою, такий точний перелік виплат був потрібен через нечіткість в законодавстві, адже в переліку видів доходів (пенсії, соціальні виплати, стипендії, заробітна плата, грошове забезпечення) було відзначено позицію «та інші». Закон вступає в силу на наступний день після його опублікування.

Відзначимо, Кабмін прийняв рішення проіндексувати пенсії для 8 млн пенсіонерів з 1 березня на 11%.