UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні вперше з'явиться Амбасадор малого та середнього підприємництва – навіщо SME Envoy

Які будуть повноваження Амбасадора МСП в Україні, поки що зрозуміло лише у загальних рисах, але є відповідна практика у всіх країнах ЄС, яку ми дослідили

Уряд планує створити нову інституцію для бізнесу до першого кварталу 2025 року. Такі зобов'язання оприлюднені у проєкті Стратегії відновлення МСП до 2027 року, яку оприлюднило Міністерство економіки України.

Вирішувати як діятиме ця інституція буде Кабінет Міністрів. Уряд має ухвалити рішення щодо формування засад діяльності Амбасадора МСП. Також заплановано проведення кожного року Асамблеї малого і середнього бізнеса в Україні.

Навіщо Амбасадор МСП?

Як зазначено у проєкті, створення національного інституту SME Envoys та проведення щорічного заходу Асамблеї МСП є одним з основних завдань Стратегії, та передбачає представлення інтересів малого і середнього бізнесу в органах влади та різноманітних інституціях Євросоюзу. До завдань також відносять створення взаємовигідних бізнес-зв'язків.

Фінансування інституту Амбасадора пропонується коштом держбюджету. куратором цього напрямку буде мінекономіки.

Детальних проєктних повноважень та механізмів дії Амбасадора бізнесу не зазначено. Відомо лише те, що це має бути однією з дієвих складових інтеграції до ЄС. водночас така інституція діє практично у кожній країні ЄС і має чітко визначені функції.

Амбасадори в Європі: що вони роблять і навіщо потрібні?

Мережа представників МСП створена в ЄС у 2011 році. Кожна країна ЄС призначила національного уповноваженого з питань малого та середнього бізнесу, який доповнює роль уповноваженого ЄС з питань малого та середнього бізнесу, який очолює мережу. Група представників МСП утворює консультативну групу щодо політики МСП, яка сприяє співрегулюванню та виробленню відповідної політики в усіх країнах ЄС.

Як зазначається у керівних документах євро-МСП, малому і середньому бізнесу складно іноді донести свою позицію до політичного керівництва як країни, так і ЄС в цілому. Мережа представників МСП має поліпшувати процес консультацій з національними МСП та співпрацю між країнами ЄС.

Представників малого та середнього бізнесу в країнах ЄС призначає національний уряд, позаяк це і передбачено згаданою Стратегією КМУ. Їх роль полягає в тому, щоб просувати інтереси малого та середнього бізнесу в усіх державних органах і забезпечувати інтеграцію принципу “спочатку думай про менших” в їхню політику та нормативні акти.

Також амбасадор має діяти як основний зв'язковий між Єврокомісією та національними політиками і звітувати про свою діяльність, сприяти обміну передовим досвідом

Раніше стало відомо про створення Ради з підтримки бізнесу при Президентові України, куди увійшли представники monobank, Нової пошти, SoftServe, Netpeak, Ajax, Biopharma і ФРУ. 26 січня 2024 року, Володимир Зеленський підписав указ про створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.