UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні створено реєстр лудоманів, який не дає елементарної аналітики щодо проблеми

Попри те, що в Реєстрі наразі знаходиться лише 108 осіб, КРАІЛ не може повідомити навіть елементарної інформації.

Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), яка веде в Україні Реєстр лудоманів (гравців азартних ігор, які потребують кваліфікованого лікування), не може здійснити найпростішої аналітики щодо цієї проблеми, попри те, що в реєстрі наразі знаходиться не так вже багато осіб. На це звертає увагу платформа відкритих даних Опендатабот.

"Наразі в Україні немає якісної статистики, яка могла б висвітлити можливі масштаби ігроманії в країні", - йдеться в повідомленні.

Так, відповідальність за боротьбу з ігровою залежністю в Україні наразі покладається на КРАІЛ та самих організаторів азартних ігор.

Водночас, як зазначає Опендатабот, КРАІЛ не може повідомити навіть елементарної інформації - щодо динаміки наповнення Реєстру, попри те, що там наразі знаходиться лише 108 осіб.

Водночас наголошуються, що вже у найближчі роки, внаслідок легалізації азартних ігор, до півмільйона українців можуть стати залежними від азартних ігор.

Так, за оцінками Європейської асоціації азартних ігор і ставок (EGBA), до 1% населення ЄС мають схильність стати патологічними гравцями, а до 4% — отримати розлади, пов’язані з ігроманією.

У Грузії захоплення азартними іграми вже спричинило безпрецедентну соціальну кризу. Зі слів засновника грузинського Центру дослідження азартних ігор і профілактики лудоманії (GRAPC) Гуго Беселіа, сьогодні в країні близько 400 000 осіб є ігроманами, що становить 10% населення і значно перевищує європейські показники. Також встановлено, що, станом на 2019 рік, 48% грузинських школярів коли-небудь грали в азартні ігри. За підрахунками Центру, в Грузії зареєстровано близько 1 млн унікальних акаунтів онлайн-казино (35% з них є постійно активними). За останні 10 років доходи гральних онлайн-закладів зросли на 22 000%.

"Масове розповсюдження ігроманії (в Грузії, - ред.) спричинив саме неконтрольований доступ до азартних ігор онлайн", - наголошують в Опендатабот.

Нагадаємо, потрапити до Реєстру лудоманів можна шляхом добровільної подачі заяви про самообмеження, отримання заяви від членів сім’ї чи законних представників ігромана або за рішенням суду.

Фізична особа може самостійно обмежити себе у відвідуваннях гральних закладів та в участі в азартних іграх на строк від шести місяців до трьох років шляхом особистого подання організатору азартних ігор або КРАІЛ письмової заяви (заяви про самообмеження) з одночасним пред’явленням документа, що посвідчує особу.

Щодо лудоманів, в Україні існує ще одна проблема. Обмеження, які накладає на гравців Реєстр, не стосуються сфери онлайн-ігор.

Як українська держава стала на бік багатомільярдного ринку, наплювавши на здоров’я громадян, про це читайте на ZN.UA в матеріалі Алли Котляр - "Лудоманія. Ілюзія контролю".

Підсумки першого року легалізації грального бізнесу в Україні у своєму матеріалі "Український Лас-Вегас або Нью-Васюки?" підводить психотерапевт Дмитро Білоус.

Попри 108 осіб, які наразі офіційно фігурують в Реєстрі лудоманів, деякі дослідження вказують максимальну цифру залежних в Україні, яка становить 5% від кількості населення.