UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні сповільнився показник зростання ВВП внаслідок скорочення енергопостачання – ІЕД

Водночас економіка частково адаптувалась до нових умов і налагодила ефективну логістику

Темпи зростання реального ВВП в Україні дещо уповільнились. Ключова проблема – менший доступ до постійного та в необхідній кількості доступу до електроенергії. За оцінками експертів “Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД)”, ВВП в квітні зріс на 4,1% до попереднього року (порівняно з 4,8% такого ж показника у березні.

Читайте також: Держборг України вже перевищив 85% ВВП: як вирішується проблема

Зростання реальної валової доданої вартості (ВДВ) в переробній промисловості становило 10% до попереднього періоду, тоді як в добувній – близько 3% у такому ж порівнянні. “Ліпша логістика сприяла пожвавленню результатів діяльності металургії та видобування залізної руди. Високими були темпи зростання ВДВ в будівництві, що частково пов’язано з будівництвом фортифікаційних споруд. Темпи приросту торгівлі сповільнились до 3% дпр на фоні вищої статистичної бази”, – зазначають експерти.

Прогноз впливу на ВВП ударів по енергетиці

“Обмеження електропостачання призведе до подальшого зниження темпів приросту ВВП. Серед позитивних новин: експорт та імпорт продовжили зростання завдяки кращій логістиці як Українським морським коридором, так і автомобільним транспортом. Водночас у квітні, порівняно з березнем, дещо скоротилися залізничні перевезення”, - зазначає експертка ІЕД Олександра Бетлій.

Реальний ВВП України прогнозується Міжнародним валютним фондом на рівні 6,5% за підсумком 2025 року. У поточному році МВФ прогнозує реальний ВВП 3,2%. Також експерти МВФ у квітневому, щойно опублікованому звіті World Economic Outlook вказують на коригування минулорічного показника ВВП. Вони уточнили його до рівня 5%, замість 4,5% за попереднім річним прогнозом.