UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні скасували обмеження на курс продажу валюти

Зняття такого обмеження покращить умови роботи легальних суб'єктів ринку, вважають у НБУ.

Національний банк України скасував обмеження, згідно з яким уповноважені установи могли продавати готівкову іноземну валюту клієнтам з відхиленням від офіційного курсу не більш як на 10%, повідомила пресслужба НБУ.

Обмеження втратять чинність завтра, 21 травня.

Також скасовуються аналогічні обмеження на встановлення курсу, згідно з яким банки списують з рахунків клієнтів кошти у гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном.

"Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, покращить умови роботи легальних суб'єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегменту та зменшенню обсягу нелегальних операцій. Все це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті", – сказав заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Коментар редактора економічного відділу ZN.UA Юлії Самаєвої:

Встановлена надбавка у 10% не дозволяла офіційним продавцям валюти конкурувати із тіньовим ринком. Наразі курс долара до гривні у НБУ 29,2 грн, у банків - 32 грн, а на чорному ринку - 36-37 грн. Аби скоротити відсоток тіньових операцій на влютному ринку і прибрали встановлене обмеження. Зважаючи на нинішні економічні умови, банківськи курси валют "підтягнуться" до курсу на чорному ринку. Гривня, відповідно, девальвуватиме. Також зауважимо, що НБУ скасовано аналогічні обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном. Крім того, Національний банк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі). Все заради зниження обсягів відпливу капіталу та зменшення можливостей для спекуляцій та обходу валютних обмежень. Тобто щоб захистити міжнародні резерви України.

Читайте також: Для відновлення кордонів 1991 року ЗСУ терміново необхідні ракетні комплекси та інша зброя - Буданов

Іноземну валюту в Україні дозволили продавати фізособам 14 квітня. 24 лютого через повномасштабне вторгнення РФ в Україну Нацбанк обмежив роботу валютного ринку в країні, зафіксувавши курс на рівні офіційного на той день – 29,2549 грн/$1.