UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні прогресує структурне безробіття і потрібно додатково 4,5 млн працівників – Мінекономіки

Такий показник необхідний для зростання ВВП на 7% 

У 2021 році офіційний ринок праці в Україні нараховував  11,5 мільйона працівників. Але внаслідок широкомасштабної війни у 2023 році показник зайнятості скоротився до 9 мільйонів. “За попередніми розрахунками, для того, щоб забезпечити щорічне зростання ВВП до 2030 року на 7% потрібно 4,5 мільйона працівників додатково”, – зазначає Міністерство економіки України.

Читайте також: У Німеччині відкинули пропозицію про повернення додому безробітних українських біженців

За підсумками шести місяців ВВП в Україні зросло на 4,1%, а зростання за підсумками року очікується на рівні 3,5%. Один з найважливіших чинників, який суттєво впливає на макроекономічні показники України, – демографічна ситуація в країні. Внаслідок війни, виїзду українців за кордон та внутрішньої міграції в державі, на думку представників Мінекономіки, виник значний кадровий дефіцит та прогресує структурне безробіття. 

Читайте також: Реальний ВВП України прогнозується МВФ на рівні 6,5%: якою буде інфляція та безробіття

“Щоб розв'язати проблему структурного безробіття, держава допомагає людям адаптуватися до змін попиту на ринку праці. Зокрема, пропонуючи опанувати нові для себе, потрібні на ринку професії за допомогою програм навчання чи курсів із підвищення кваліфікації”, – вказано у повідомленні Мінекономіки за результатами зустрічі з експертами МВФ.

Раніше експерти зазначали, що внаслідок повномасштабної війни, Україна тепер входить до десятки країн з найвищими показниками безробіття. За даними Національного банку, у 2022 році не мали роботи 21,1% українців, що є максимумом з 2010 року. Цьогоріч очікується, що ця цифра складе 19%. Всього у світі нараховується понад 200 мільйонів безробітних. До десятки країн з найвищим показником безробіття входять Південна Африка – 32,6%, Ангола – 29,6%, Джибуті – 27,9%, Ботсвана – 25,4%, Есватіні – 24,4%, Республіка Конго – 21,8%, Габон – 21,5%. Крім того, у топі дві східні країни – Палестина (24,7%) та Йорданія (22,3%). Україна була у топ-10 країн з найвищим рівнем безробіття у світі.