UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні прогнозують зростання цін на харчові продукти до 5-10%: є два сценарії

Зростання спровоковане дефіцитом електроенергії

Дефіцит електричної енергії може вплинути на вартість значної групи товарів. Песимістичний сценарій підприємців переробної промисловості – додатково 10% вартості. Оптимістичний сценарій – від 3 до 5% додатково до поточних цін. Такий прогноз оприлюднив в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Читайте також: В Україні подорожчали ціни виробників негазованих напоїв і пива – Держстат

Песимістичний сценарій базується на розрахунках, коли практично весь час підприємства будуть змушені внаслідок обмежень працювати на генераторах, тобто собівартість продукції відповідно зростатиме. Оптимістичний сценарій – 3-5% здорожчання ґрунтується на тому, що до жовтня включно більшість часу підприємства будуть працювати за допомогою підключення до звичайного мережевого живлення.

Водночас, на думку Тараса Висоцького, такі оцінки щодо здорожчання не можна прикласти до всієї групи товарів, оскільки частина з них буде у вересні-жовтні у великому асортименті та великій кількості вироблена. Тому навпаки, ймовірне або зниження ціни, або її фіксація на поточному рівні.

Як повідомлялось раніше, у березні-квітні поточного року в Україні здорожчала більшість продуктів харчування, а середні ціни зросли на 60%. Як повідомляв академік НАН України, ексголова Ради Нацбанку Богдан Данилишин, суттєво зросли ціни на яловичину, свинину, птицю, соняшникову олію, хліб, сметану, масло та майже на всі овочі “борщового набору” за винятком капусти і моркви.