UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні по-новому розраховуватимуть середньомісячну зарплату

Уряд змінив механізм врахування премій та інших стимулюючих виплат при розрахунку зарплатні.

Кабмін змінив механізм обчислення середньої зарплати, згідно з яким тепер враховуватимуться премії та інші стимулюючі виплати, зокрема й за місяць. Таке рішення уряд ухвалив під час засідання 1 вересня.

«Проєктом акта пропонується врегулювати порядок врахування премій, в тому числі за місяць, та інших стимулюючих виплат за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої заробітної плати, врахувавши їх в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця їх нарахування», – йдеться у пояснювальній записці до ухваленої постанови.

Водночас попередня редакція постанови від 9 грудня 2020 року передбачала врахування премій та стимулюючих виплат за два місяці та більше. Однак, Мінекономіки отримало щодо таких розрахунків багато звернень від представників великого та середнього бізнесу, у яких є багато найманих працівників. Зокрема, підприємці у зверненнях звертали увагу на складність розрахунку зарплати за принципом, передбаченим у постанові попередньої редакції.

Читайте також: Держстат з'ясував, в яких регіонах України найбільші зарплати

Раніше повідомлялося про те, що в Кабміні планують у 2022 році збільшити мінімальну зарплату до 7700 грн. Зростання інфляції при цьому складе + 2%.

З 1 грудня очікується підвищення мінімалки до 6,5 тис. грн.