UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні під час війни діятиме скорочена процедура ліцензування – закон

Відповідні зміни проголосовані парламентом, але є виключення

Верховна Рада ухвалила рішення щодо дерегуляційного законопроєкту 7331, який спрощує умови ведення ліцензованої підприємницької діяльності під час воєнного стану. За проєкт в цілому проголосувало 237 народних депутатів. Про це повідомляє перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Що зміниться для бізнесу під час воєнного стану?

Законопроєкт передбачає набуття права на провадження окремих видів господарської діяльності у період воєнного стану без отримання ліцензій чи інших дозвільних документів, після подання до органів ліцензування, дозвільних органів та ЦНАПів декларації про провадження господарської діяльності.

“Такі декларації будуть чинними у період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування”, зазначає народний депутат.

Якщо вже є ліцензія, вона продовжується без додаткових вимог до кінця воєнного стану, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

Друга важлива новація – заборона проведення під час воєнного стану планових перевірок органів ліцензування щодо додержання вимог законодавства у сфері ліцензування.

Третя важлива новація – визначення конкретного переліку видів діяльності, які можуть працювати після подання декларацій. Тобто існуватиме окрема категорія видів діяльності, де отримання ліцензії та виконання ліцензійних вимог залишиться без змін.

Як повідомлялось раніше, компанія Ukrainian Railways Cargo Poland, яка є дочірньою компанією українського залізничного перевізника у Польщі, отримала ліцензію на здійснення залізничних вантажоперевезень. Ліцензія залізничного перевізника видана Управлінням залізничного транспорту Польщі.

Отримання ліцензії дасть можливість створити повноцінного міжнародного залізничного оператора, який зможе запропонувати своїм клієнтам єдиний транскордонний транспортний сервіс.