UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні немає реєстру громадян, які безоплатно отримали по два гектари земель

Держгеокадастр готує список осіб, які отримали землю шахрайським шляхом.

У Держгеокадастрі України відсутній реєстр осіб, які використали своє право на безкоштовне отримання у власність двох гектарів землі сільськогосподарського призначення. Це сприяло приватизації землі одними і тими ж людьми кілька разів в різних регіонах країни. Але процес створення такого реєстру вже розпочато і скоро список таких одержувачів буде оприлюднено. Про це інформує Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру.

"Ви не повірите, але до сих пір в нашій країні, роздаючи сотні тисяч гектарів землі шляхом безкоштовної приватизації, держава не має офіційного єдиного реєстру громадян України, які отримали безоплатно 2 гектара. Зараз йде процес створення такого реєстру", - сказав глава Держгеокадастру Роман Лещенко.

При цьому, йдеться в повідомленні, вже виявлені численні порушення приватизації та реалізація безоплатного права на отримання двох гектарів землі одними і тими ж людьми кілька разів і в різних регіонах. Найближчим часом інформацію про цих осіб буде оприлюднено.

"Тисячі гектарів кращих земель були розграбовані. Йдеться про прибережні, рекреаційні зони Причорномор'я і Приазов'я, а також в природно-заповідному фонді, починаючи від мальовничих Карпат і закінчуючи Пущі-Водицею під Києвом", - додав Роман Лещенко.

Раніше президент Володимир Зеленський підписав закон "Про національну інфраструктуру геопросторових даних". Документ дозволить сформувати сучасну систему доступу громадян до всіх видів географічної інформації.