UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні на ранок зафіксовано 30% дефіциту електроенергії

В регіонах діють графіки відключень.

Станом на 11:00 ранку 29 листопада Україна забезпечена електроенергією на 70%. Дефіцит потужності наразі становить 30%, повідомили в НЕК «Укренерго».

В компанії зазначають, що зростання дефіциту потужності викликане аварійним відключенням блоків на окремих електростанціях, які відбулися в понеділок зранку, а також зростанням споживання через погіршення погодних умов в країні.

На разі кожна область отримала ліміти споживання, які не можна перевищувати. На їх основі обленерго складають та застосовують графіки відключень. При цьому обмеження мають право використовуватися рівномірно між споживачами.

«Нагадуємо, що ощадливе використання електроенергії дозволяє зменшити обмеження, спрямовані на попередження аварій, а також дати можливість енергетикам зосередитися на ремонтах пошкоджених об'єктів, які ускладнюються шкірною наступною ракетною атакою», - додали в Укренерго.

Читайте також: Україна протестувала поставки електроенергії з Румунії

Напередодні, за розпорядженням НЕК Укренерго споживання в столиці мали знизити на 60% потужності. Відповідно жителям міста обіцяли по 4-6 годин подачі електроенергії на добу.

Україна пережила черговий і наймасовіший удар росіян по енергетиці та інфраструктурі. Попри героїзм спочатку нашої ППО, а потім енергетиків, втрати є. І, на жаль, це не остання атака цієї зими. Як пережити енергетичний терор – у тексті Ігоря Маскалевича "Гасити. Не погасити".

А про те, що Україні треба бути готовими до різних сценаріїв, включно з повним блекаутом, читайте в інтерв'ю виконавчого директора Асоціації міст України (АГУ) Олександра Слобожана для ZN.UA.