UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні ліквідовано ще один банк

Одна з причин - незворотне погіршення фінансового стану банку за відсутності дієвих заходів для його поліпшення.

Національний банк вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати «Банк Форвард», який належить росіянину Рустаму Таріко. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Читайте також: У Форвард Банк ввели тимчасову адміністрацію

«Віднести АТ «Банк Форвард» до категорії неплатоспроможних у зв’язку з неприведенням АТ «Банк Форвард» своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку, після віднесення його до категорії проблемних», – йдеться в рішенні Правління Національного банку України.

Підставою також стало подальше суттєве й незворотне погіршення фінансового стану банку за відсутності дієвих заходів для його поліпшення, неможливість і недостатність запланованої банком капіталізації.

Як відомо, кінцевим бенефіціарним власником «Банку Форвард» є російський бізнесмен Рустам Таріко. Він є власником та головою ради директорів російського банку «Русскій стандарт», а також власником алкогольного холдинґу Roust («Русскій стандарт», «Зельоная марка», «Парламент» та «Журавлі»). Раніше «Форвард Банк» теж називався «Русский стандарт».

Нагадаємо, це вже третій банк, який ліквідовано під час дії воєнного стану.  У липні 2022 року Нацбанк ліквідував «Мегабанк»

У жовтні Нацбанк ліквідував неплатоспроможних банк АТ «БАНК СІЧ»

Крім того, Національний банк України готує зміни до закону, які дозволять націоналізувати Сенс Банк (раніше Альфа-Банк). Відповідне розпорядження дав голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо також, що під час дії воєнного стану, відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб",  передбачено повне відшкодування Фондом гарантування коштів вкладникам на період воєнного стану.

Тобто, на сьогоднішній день відшкодування вкладів населенню відбувається  на всі 100%, а не в межах гарантованої суми (200 тис. грн), як це було до війни.