UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні будуть перевіряти сумнівні лікарняні

Кабмін уповноважив на це Пенсійний фонд. Перевірки здійснюватимуться автоматизовано, а отже хворий про це може навіть не дізнатися.

Кабінет міністрів затвердив порядок перевірки лікарняних листків органами Пенсійного фонду України.  Порядок таких перевірок Кабмін затвердив постановою від 3 березня 2023 року № 185, яка вже опублікована в «Урядовому кур’єрі», а отже, набрала чинності.

"Метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за обґрунтованістю формування (видачі) листків непрацездатності та медичних висновків", - йдеться в постанові.

Постаною затверджено, що:

Для перевірок буде створено перелік уповноважених лікарів. Такий перелік щороку затверджуватиметься правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Національною службою здоров'я України. Інформація про лікарів оприлюднюватиметься у формі відкритих даних.

При цьому Кабмін передбачив, що уповноважені на перевірки лікарі будуть віддалені від регіонів, за яким здійснюватимуть нагляд. Уповноважений лікар не зможе перевіряти листки непрацездатності та медичні висновки в тому ж регіоні, в якому він провадить свою професійну діяльність.

Моніторинг відомостей проводитиметься автоматизовано через електронну систему охорони здоров’я на підставі відомостей:

Кабмін також визначив випадки, в яких лікарняні будуть піддані перевірці:

Нагадаємо, статтею 27 Закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" зазначається, що перевірка листків непрацездатності проводиться особами, уповноваженими правлінням ПФУ на проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. А порядок здійснення перевірок затверджується Кабінетом Міністрів України.