UA / RU
Підтримати ZN.ua

В США заявили, що незабаром почнуть конфіскацію російських активів для допомоги Україні

Перші суми будуть значно меншими за завдані Росією Україні збитки.

Спеціальна група KleptoCapture Міністерства юстиції США почне передачу Держдепартаменту конфіскованих російських активів в найближчі тижні та місяці. Про це заявив представник Міністерства юстиції США Ендрю Адамс.

У США вже досить тривалий час працює робоча група з виявлення та арешту російських активів, що підпадають під американські обмеження, керівником якої є Адамс.

«Прийняття закону про асигнування 2023 року дає мені надію, що ми почнемо спостерігати перші передачі від Міністерства юстиції до Державного департаменту в найближчі тижні та місяці, коли будуть отримані перші остаточні розпорядження про конфіскацію щодо певних активів», — заявив він на семінарі в Гудзонівському інституті.

За його словами, у майбутньому США націлені на те, щоб почати передачу конфіскованих активів на користь України. 

Чиновник не назвав суму та інші деталі, але зазначив, що суми перших транзакцій є «мізерними» порівняно з вартістю збитків, завданих Росією Україні.

Читайте також: Російські олігархи таки заплатять за відновлення пошкодженого та зруйнованого майна в Україні

Для пошуку активів олігархів і чиновників у березні 2022 року було створено спеціальну багатонаціональну оперативну групу, яка заблокувала або вилучила активи на суму понад 30 млрд дол., що належать російським олігархам і чиновникам.

ЄС та союзники заморозили сотні мільярдів доларів валютних резервів, що зберігаються на рахунках російського центрального банку на початку конфлікту. Росія заявила, що заморожено близько 300 млрд доларів із її золотовалютних резервів.

З пропозицією передати ці кошти на відновлення України виступили майже всі західні політики та керівники держав. В Росії назвали такі дії «крадіжкою» і заявили, що застосують дзеркальні заходи.

Наразі ЄС шукає механізми для здійснення процедури конфіскації та передачі активів. А комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що заморожені запаси можна зберігати як гарантію, доки Росія добровільно не візьме участь у відбудові України.

22 грудня Сенат одноголосно ухвалив поправку до бюджету про вилучення активів бізнесменів РФ.