UA / RU
Підтримати ZN.ua

В російському Сбербанку розповіли, як процвітає торгівля з Індією, а рупії стають засобом заощадження

В Росії переонтувались з китайського на індійський ринок.  

Торгівля Росії з Індією за роки великої війни РФ в Україні подвоїлася, а двосторонні платежі між країнами проходять безперебійно. Про це заявив агентству Reuters заступник голови правління російського "Сбербанку" Анатолій Попов.

За його словами, його фінустанова обробляє платежі до 70% всього російського експорту до Індії. Торгівля Росії з Індією майже подвоїлася до 65 мільярдів доларів у 2023 році, коли південноазійська країна стала великим імпортером російської нафти після введення західних санкцій проти РФ у 2022 році через війну в Україні.

"У 2022 році спостерігалося значне зростання інтересу російського бізнесу до індійського ринку, тому що цей ринок служить альтернативою", - сказав Попов.

Він зазначив, що Сбербанк відкриває рахунки в рупіях для російських клієнтів. Також він припустив, що рупія може стати не тільки платіжним засобом, але й засобом заощадження.

"Сбербанк" перебуває під західними санкціями й тому не може здійснювати транзакції в доларах США та євро або використовувати систему SWIFT для міжнародних переказів. Однак, за словами Попова, банк не зазнав жодних проблем в Індії.

Читайте також: Зеленський увів нові санкції проти причетних до авіаційної інфраструктури Росії

Повідомлялось, що деякі російські компанії зіштовхнулися зі зростанням затримок і збільшенням витрат у розрахунках з торговельними партнерами в Китаї, що залишає транзакції на десятки мільярдів юанів у "підвішеному стані".