UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Росії почали мішками продавати крадений український чорнозем

На продажу землі з України засвітився один з московських торгових центрів.

Під шумову завісу заяв ватажка РФ Владіміра Путіна про те, що хтось в Україні начебто продає на Захід родючі шари української землі, окупанти почали красти та вивозити в Росію український чорнозем. Відповідне оголошення про продаж з'явилося на сайті одного з московських супермаркетів.

В оголошенні торгового центру "Южний" йдеться про те, що землю з України продаватимуть в мішках по 50 літрів.


"Після проведення всіх досліджень, можемо з упевненістю сказати, що завдяки властивостям українського чорнозему ваші рослини будуть здоровими та швидкорослими", — зазначається в оголошенні.

Також в ТЦ стверджують, що "високоякісний український чорнозем був ретельно перевірений на вміст шкідливих речовин".

Ціну на крадений в Україні грунт наразі не вказують.

Нагадаємо, два місяці тому Путін заявив про факти продажу родючого шару землі з України та лісу-кругляка на Захід. Цю тему він обговорював з підлітками, під час зустрічі з так званою "Юнармією".

До такого висновку Путін прийшов після того, як один з учасників цієї "Юнармії" розповів історію, як один німецький фермер начебто знайшов у себе на городі медаль червоноармійця, який загинув у 1944 році в боях в Україні, і передав її до генконсульства Росії. За словами юнармійця, медаль, швидше за все, потрапила до Німеччини через продаж українського грунту.

"І ось питання: тільки медаль там була чи ні? Бо якщо медаль втратили, то це одна справа. А якщо вони торгують останками бійців, які билися за Перемогу, це зовсім інше", - зауважив "юнармієць".

На сайті "Юнармії" можна навіть знайти подробиці цієї історії.

У відповідь на це Путін заявив, що випадки продажу родючого шару землі з України, як і раніше, трапляються.

"Це їхня справа. Але я не можу собі уявити, що землю продають разом з людськими останками, це просто в голові не вкладається", - підсумував ватажок Росії.

Однак, реальна історія знахідки медалі "За відвагу" дуже відрізняється від тієї, яку розповів "юнармієць" Путіну. ЇЇ не змогла приховати навіть просякнута пропагандою російська преса.

Так, "Російська газета" зв'язалася з Олександром Шоттом, який у 2021 році передав знахідку генконсульству РФ у Бонні. Виявилося, що медаль знайдено зовсім не "німецьким фермером", а працівником компанії з переробки відходів, і не в землі – а на купі сміття.

"Насправді медаль знайдено не в землі у мене на ділянці. Її приніс тато з роботи. Він працював на той час (2019 року) у компанії з переробки сміття. Медаль якийсь час пролежала в нього, потім я її забрав і вона зберігалася в мене. Одного разу я вкотре на неї натрапив і вирішив спробувати розшукати родичів тієї людини, якій вона належала. Це ось я зараз розповідаю, як було насправді», – повідав у коментарі "Російській газеті" Олександр Шотт.