UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Раді пропонують змінити нарахування вислуги років для військових

Також передбачені нові терміни для лікування.

У Верховній Раді  зареєстрували законопроєкт щодо внесення змін до системи соціального та пенсійного забезпечення українських військових, зокрема обчислення стажу під час бойових дій та забезпечення лікування військовослужбовців.

Згідно з пропозиціями до законопроєкту №10313, який був зареєстрований депутатами різних фракцій, пропонується закріпити пільгову норму вислуги років для визначення розміру пенсії для військових. Зокрема:

Читайте також: Повістки електронною поштою та рекомендованим листом: як може змінитися мобілізація в Україні

Також в законі прописано право на одноразову відпустку при народженні дитини, яка надається зі збереженням грошового забезпечення.

Додатково військові можуть бути звільнені від служби для догляду за хворою дитиною віком до 14 років на період, протягом якого дитина потребує догляду за висновком лікаря. Якщо це передбачає лікування в стаціонарі, то військові можуть бути звільнені від виконання обовʼязків із збереженням грошового забезпечення на весь час перебування дитини в лікарні.

Також  військовослужбовці відповідно до висновків ВЛК, можуть проходити лікування за кордоном понад чотири місяці, що передбачено чинним законодавством.

Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, або у відпустці для лікування після поранення має становити не менше десяти діб та не може перевищувати в цілому дванадцять місяців поспіль, крім випадків, передбачених відповідними нормативно правовими актами.

Також в законопроєкті передбачені зміни до закону про військове капеланство, якими вказується, що військовим капеланом не може бути особа, яка належить до релігійної організації, центр якої знаходиться в країні-агресорі.