UA / RU
Підтримати ZN.ua

В НБУ перерахували головні ризики для економіки України

Серед ключових - введення локдауну та світова інфляція.

Ключовими ризиками для нового макропрогнозу НБУ стало посилення карантину в Україні і в світі, а також більш істотна, ніж передбачалася, інфляція в світі.

Реалізація ризиків може привести до значних економічних втрат, повідомляє "Інфляційний звіт" Національного банку України (липень 2021 року).

З боку зовнішнього середовища вагомим є ризик більш тривалої й сильної інфляції і розбалансування її очікувань в розвинених країнах. На інфляцію впливають значні фіскальні і монетарні стимули, повідомляє НБУ.

"Це створює ризики посилення імпорту інфляції в Україну і прискорення переходу провідних центральних банків до більш жорсткої монетарної політики. Останнє може істотно погіршити інтерес інвесторів до країн ЕМ і спричинити відтік капіталу", - говориться в звіті.

Значним ризиком також є істотне погіршення умов торгівлі. Різке зниження світових цін на основні товари українського експорту з існуючих високих рівнів або подорожчання енергоносіїв посилить девальваційний тиск на обмінний курс гривні.

Значущим ризиком є можливе зниження врожаю в Україні через несприятливі погодні умови. Цей показник прискорить продовольчу інфляцію і призведе до додаткових втрат ВВП. При цьому зменшення валютної виручки від аграрного експорту в стані посилити тиск на обмінний курс гривні і на ціни непродовольчих товарів і послуг.

Скріншот з дослідження НБУ

Виникає ризик зростання мінливості світових цін на продовольство в умовах кліматичних змін.

"Зберігаються ризики ескалації військового конфлікту на сході країни, можуть істотно погіршити інвестиційну привабливість України і очікування всіх економічних агентів", - йдеться в звіті.

Більш тривалий термін пандемії і посилення карантину залишається важливим ризиком. Поширення нових мутацій коронавірус, зокрема варіанти "Дельта", загрожує черговою хвилею захворюваності і посиленням обмежувальних заходів в наступні місяці.

"Це сповільнить відновлення української економіки і збільшить потребу в фіскальних і монетарних стимулах", - йдеться в огляді.

Читайте також: Українці продали валюти на два мільярда

За оцінками НБУ, посилений карантин не зробить значного стримуючого впливу на інфляцію, перш за все, через збереження стійкого споживчого попиту.

Втрати від можливого локдауну через поширення варіанту "Дельта" в Україні оцінюються НБУ в 0,6% річного ВВП в разі його тривалості протягом одного місяця.

"У той же час у разі застосування тільки карантину" червоних зон "втрати зменшаться до 0,4% ВВП за кожен місяць додаткових обмежень", - відзначили в НБУ.

Скріншот з дослідження НБУ

Липневий макропрогноз НБУ ґрунтується на припущенні про збереження адаптивного карантину і в найближчому майбутньому.

"Очікується, що темпи вакцинації проти коронавірусу істотно прискоряться, що дозволить охопити всіх бажаючих вакцинуватися в наступному році. Обмеження не стосуватимуться заборон для економічної діяльності, а лише вимогами до посилених антиепідемічних дій на регіональному рівні", - йдеться в документі.

Раніше аналітики НБУ очікують підвищення цін на електроенергію для населення в третьому кварталі поточного року. Також вони спрогнозували, що темпи зростання цін на ресурс будуть одними з найвищих серед складових інфляції, говориться в інфляційному звіті НБУ.

Раніше ZN.UA писало, що гроші для економіки, як паливо для автомобіля. Якщо каністра з бензином, лежить десь в гаражі, а не живить двигун, то толку від такого пального мало. Більш того, є ризик протікання, загоряння і т.д. Так і гроші, що зберігаються під матрацом: не просто даремні, але і згубні для економіки. Розбираймось, чому в матеріалі "Гроші під матрацом не працюють!"