UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Москву "мішками" звозять мільйони вкраденої на Донбасі міченої готівки - ЗМІ

Вивезені з окупованого Донбасу мільйони зіпсованих доларів, євро та гривень намагалися обміняти в банках Москви.

У Москві в значних обсягах з'явилися купюри, вкрадені з банкоматів і банківських сховищ в окупованому Донбасі в Україні, пише російський Forbes з посиланням на інформацію ряду банкірів і джерел у правоохоронних органах.

"Долари, євро та гривні, вкрадені з банкоматів Донецької і Луганської областей України, місцеві бандити намагаються обміняти в російських банках", - пише видання.

Один з банкірів розповів про спробу "поміняти кілька мільйонів євро, позначених синьою фарбою". Ще один розповів, що до нього зверталися люди, які просили з дисконтом поміняти 50 млн гривень у зіпсованих банкнотах.

Про спроби таких обмінів знають і правоохоронні органи, каже працівник одного із відомств: "Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима в інкасаторів".

Офіційно великі російські банки запевняють, що вони таких спроб не бачать.

Наявність на банкнотах спеціальної фарби говорить про те, що гроші були отримані незаконним шляхом. Після вторгнення Росії в Донбас, українські банки в жовтні 2014 року зобов'язали по максимуму зіпсувати всі готівкові купюри (знищувати або пошкоджувати спеціальною фарбою або хімічним розчином), які не вдалося вивезти з окупованих територій. Правда, в обіг вони все одно потрапляли, але НБУ наказав банкам вилучати їх як неправильні.