UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Міненерго пояснили "хитрість" з начебто закачаними на зиму 14 млрд кубометрів газу

Блакитного палива до кінця зими ймовірно не вистачить.

З 14,2 млрд кубометрів газу, які були начебто закачані у підземні сховища для проходження опалювального сезону, 4,5 млрд кубометрів - це буферний газ, який підняти зі сховищ буде неможливо, якщо не відновити імпорт газу вже взимку. Про це в ефірі національного телемарафону заявила радник міністра енергетики Лана Зеркаль.

За її словами, не варто забувати про обсяги буферного газу, які завжди мають бути у ПСГ.

"Є так званий буферний газ, який неможливо підняти, і це як мінімум 4,5 млрд куб. м. У такому разі говорити, що нам достатньо 14 млрд куб. м газ, можна, але вони мають бути фізично доступними. Тому в холодні місяці для того, щоб забезпечити постачання у так звані пікові моменти, нам потрібно мати впевненість, що ми зможемо отримати газ на імпорті", - переконана Зеркаль.

За її словами, Україна потребуватиме імпорту газу вже в лютому-березні.

"Скільки доведеться купувати, це вже питання підрахунків. Але, на мій погляд, у лютому-березні нам точно буде потрібен імпорт газу", - сказала Зеркаль.

Вона також звернула увагу, що розрахунки щодо обсягів використання газу поточної зими наразі більше не актуальні у зв'язку з пошкодженнями внаслідок російських обстрілів енергосистеми України.

"Важливо те, яким буде сценарій використання газу. Якщо газ дійсно зараз стає критичним з точки зору обігріву і в разі ураження електричної мережі його можна використовувати для підтримання критичної інфраструктури, тобто використання газових турбін, то питання достатності обсягів газу виходить на перше місце", - зазначила радник міністра енергетики.

Нагадаємо, згідно з постановою уряду, до початку опалювального сезону Україна мала закачати до ПСГ 19 млрд куб. м газу. Станом на 20 жовтня, коли Україна почала відбирати газ зі сховищ, запаси сягали 14,2 млрд грн.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наполягає, що накописеного газу вистачить для того, щоб пройти зиму.

Водночас в "Нафтогазі", після зміни керівника, звернулися до Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з проханням допомогти з газом для опалення.