UA / RU
Підтримати ZN.ua

В МАГАТЕ розказали, що три АЕС України ще не відновили з'єднання з лініями електропередач з 26 серпня

Україна отримає запчастини для аварійних дизель-генераторів Південноукраїнської АЕС.

Рівненська, Південноукраїнська й Чорнобильська АЕС поки не відновили повноцінне з'єднання з усіма зовнішніми лініями електропередачі, що втратили через масштабних обстрілів російських військ 26 серпня. Про це повідомило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Групи МАГАТЕ з Рівненської, Південноукраїнської та Чорнобильської АЕС повідомили, що ці об'єкти ще не відновили з'єднання з усіма зовнішніми лініями електропередачі після широкомасштабних військових дій 26 серпня, спрямованих на електропідстанції, важливі для ядерної безпеки. Команди також повідомили про повітряні тривоги в більшість днів минулого тижня", - йдеться в повідомленні.

Однак в повідомленні не зазначено, як це впливає на їхню роботу. Водночас наголошується, що за кілька кілометрів від Хмельницької АЕС у середу, 4 вересня, зафіксовано проліт безпілотників.

Також, згідно з повідомленням, Україна отримає необхідні запчастини для аварійних дизель-генераторів Південноукраїнської АЕС - відповідну угоду про підтримку українських АЕС МАГАТЕ днями підписало з Францією та НАЕК "Енергоатом".

Агентство уточнило, що в разі втрати зовнішнього електропостачання АЕС покладаються на таке обладнання, щоб забезпечити безпечну й надійну роботу.

Читайте також: Путін погрожує Україні ударами по АЕС

Раніше повідомлялось, що на одному з енергоблоків Південноукраїнської атомної електростанції (ПАЕС) було зафіксовано вібрацію головного циркуляційного насоса вище прийнятої норми. Про це заявив голова Держатомрегулювання Олег Коріков.