UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Київському метрополітені пояснили, чому збитки ростуть втричі швидше ніж доходи

Збитки підземки за перше півріччя зросли майже до 2 млрд грн. 

Під час останнього засідання комісії КМДА з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств представники Київського метрополітену заявили, що доходи підземки за першу половину поточного року склали 2,581 млрд гривень, а витрати – 4,531 млрд. Про це повідомило видання “Життя столиці”.

Отже збиток метрополітену за останні пів року становив 1,95 млрд гривень за планового збитку 1,98 млрд.

У порівнянні з тим самим періодом 2023 року витрати метрополітену зросли на 1 млрд 937 грн, а доходи – лише на 639 млн. При цьому збільшилися витрати на амортизацію, оплату праці, матеріали, сировину та електроенергію.

Водночас пасажиропотік у порівнянні з першою половиною минулого року збільшився на 11 млн пасажирів. З 1 січня до 1 липня 2024 року київське метро перевезло 117,7 млн людей, із них 29,9 млн пільговиків (до кількості платних перевезень входять зареєстровані поїздки тимчасовими маршрутами наземного транспорту між станціями “Либідська” та “Теремки”).

Читайте також: Кличко розповів, коли завершиться ремонт тунелю метро між "Деміївською" та "Либідською"

“Збитковість пояснюється значним падінням пасажиропотоку та, відповідно, доходів від перевезення пасажирів у зв’язку з проведенням воєнного стану в Україні, а також тарифом, який є нижче економічно обґрунтованого рівня”, – заявив представник перевізника.

Хоча у звіті, який було озвучено на засіданні, не уточнювалося, якою є частка збитків столичної підземки від закриття шести станцій “синьої” гілки у зв’язку з затопленням тунелю між станціями “Либідська” та “Деміївська”.