UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Кабміні розраховують, що зростання цін у 2021 році дозволить профінансувати видатки держбюджету – аналітики

В проекті держбюджету закладено інфляцію, яка майже у три рази вище існуючої на даний час.  

Інфляційний прогноз у 7.3%, який закладено до проекту бюджету - суттєво  перевищує фактичну інфляцію, яка спостерігається цього року (2.4% за підсумками серпня). Такий висновок зробили фахівці з економічних питань провідних аналітичних центрів щодо проекту держбюджету 2021.

«Представники Кабміну вочевидь розраховують, що зростання цін призведе до збільшення номінальних сум податків і, відповідно, дозволить профінансувати значні видатки. Проте останній показник інфляції близький до 2%, цільовий показник НБУ — 5%, тобто із високою ймовірністю держбюджет не отримає доходів, на які розраховує», - зазначають аналітики.

Також підвищення інфляції з високою ймовірністю призведе до підвищення Нацбанком облікової ставки, що у свою чергу призведе до подорожчання кредитів і негативно позначиться на економічному зростанні

На думку експертів в умовах кризи необхідно закладати консервативний макроекономічний сценарій по доходах.

Представники аналітичних центрів у своєму зверненні закликають народних депутатів врахувати надані пропозиції, підходити до планування публічних фінансів стримано та обережно, спираючись на економічну теорію,  і суттєво доопрацювати проєкт Держбюджету на 2021 рік, привівши його до реалістичних показників.

Пропозиції підписали: Центр економічної стратегії, Інститут соціально економічної трансформації, Палата податкових консультантів, CASE Ukraine, Інститут фінансів та права, Інститут Податкових Реформ, співзасновник Українського інституту майбутнього (А.Амелін). 

Читайте також: В проекті держбюджету-2021 закладено необгрунтовано високий показник дефіциту – аналітики

Повідомлялось, що підвищення мінімальної заробітної плати, закладене до бюджету, до 6000 з 1 січня 2021 року, до 6500 – з 1 липня 2021 року - не відповідає економічній ситуації та шкідливе для економіки країни.