UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Європі знайшли достойну заміну Росії серед постачальників газу

ЄС підтримує розробку родовищ у Норвегії.

Євросоюз вважає, що Норвегія є надійним постачальником нафти та газу та має намір підтримувати розвідку родовищ у цій країні. Про це йдеться у заяві за підсумками зустрічі заступника голови ЄК Франса Тіммерманса та голови Міненерго Норвегії Тер'є Аасланда, повідомив Інтерфакс-Україна.

Згідно до документу, Норвегія э найбільший виробник нафти та газу в Європі, й на норвезькі постачання припадає чверть імпорту газу до ЄС. Зазначається, що обсяг відповідного виробництва у Норвегії зріс за перші місяці 2022 року.

У релізі заяви зазначено: "Норвегія досі має значні запаси нафти та газу й може завдяки геологорозвідці, відкриттям нових родовищ і введенню їх в експлуатацію залишитися великим постачальником цих ресурсів до Європи - в довгостроковій перспективі, після 2030 року. ЄС підтримує продовження Норвегією геологорозвідки та інвестування з метою постачати нафту та газ на європейський ринок".

Документ підкреслив "надійність Норвегії в ролі безпечного та розсудливого постачальника нафти та газу до Європи протягом понад 50 років".

Сторони також нагадали про важливість створеної 7 квітня 2022 року платформи ЄС із закупівлі енергії з метою забезпечення постачання енергоресурсів до ЄС за прийнятними цінами та зниження залежності від російського газу.

Читайте також: Тарифи на газ: нові клієнти Нафтогазу можуть розраховувати на знижки

Раніше повідомлялось, що польський прем'єр запропонував Норвегії поділитися надприбутками з країнами, які страждають від зростання цін на пальне. За його словами, гігантські доходи Норвегії від нафти та газу говорять про те, що вона «непрямо наживається на війні».