UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ЄС починаються переговори про нові санкції проти РФ, очікувати на «швидку угоду» не варто — Reuters

Серед країн ЄС розбіжності щодо нового пакету обмежень.

Країни ЄС у середу, 10 травня, проводять перше обговорення запропонованих нових санкцій проти РФ. Новий пакет обмежень, ймовірно, буде спрямований проти китайських та іранських компаній, а також дозволить обмежити експорт до третіх країн у разі порушення наявних торговельних обмежень. Про це повідомляє Reuters.

За словами одного з дипломатів, переговори між представниками ЄС будуть напруженими: «яструби», які рішуче виступають проти Росії, засмучені тим, що плани щодо санкцій не йдуть достатньо далеко, тоді як інші остерігаються завдати шкоди своїм міжнародним зв'язкам.

Такі розбіжності в поглядах означають, що очікувати на «швидку угоду» не варто.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що нові санкції будуть зосереджені на боротьбі з обходом торговельних обмежень, які вже запроваджені, і були розроблені в тісній координації з країнами G7.

«Якщо ми побачимо, що товари йдуть з ЄС до третіх країн, а потім потрапляють до Росії, ми можемо запропонувати країнам-членам запровадити санкції на експорт цих товарів. Цей інструмент буде надзвичайним засобом, і він буде використовуватися обережно», – сказала вона.

Читайте також: У Єврокомісії озвучили подробиці 11 пакету санкцій проти РФ

За її словами, ЄС припинить транзит через Росію більшої частини свого експорту, в тому числі високотехнологічної продукції та авіаційних деталей.

Дипломатичні джерела, знайомі з пропозицією Єврокомісії, повідомили, що вона також включає внесення до чорного списку десятків нових компаній, в тому числі з Китаю, Ірану, Казахстану та Узбекистану.

Нові санкції передбачають, що нафтовим танкерам буде заборонено розвантажуватися у відкритому морі або прибувати в порти з вимкненими GPS-трекерами, що є спробою протидіяти обходу обмежень G7 на торгівлю російською нафтою.

Не варто чекати на «швидку угоду»

Усі 27 країн ЄС повинні погодитися на нові санкції, які стануть 11-м раундом обмежувальних заходів з моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Це буде перший випадок, коли блок націлиться на Китай.

Дипломатичне джерело з країни ЄС, рішуче налаштованої проти Росії, було розчароване тим, що пропозиція Єврокомісії не передбачала припинення імпорту російських алмазів або співпраці в галузі ядерної енергетики.

За словами співрозмовника Reuters, втрати торгівлі через цю пропозицію оцінюються в 500 мільйонів євро (550 мільйонів доларів), порівняно з 11 мільярдами євро під час попереднього раунду.

Дипломатичне джерело з країни, яка критично ставиться до санкцій, заявило, що пропозиція спрямувати обмеження на треті країни неодмінно зумовить дискусію, яка може призвести до серйозних наслідків.

Читайте також: Politico: ЄС націлився на Центральну Азію, щоб зупинити потік товарів в Росію в обхід санкцій

Раніше повідомлялося, ЄС в 11-му пакеті санкцій націлився на транспортування російської нафти морем так званим тіньовим флотом, який перевозить сиру нафту і нафтопродукти за цінами, нижчими за рівень, встановлений країнами G7.

Також за даними ЗМІ, 11-й пакет санкцій Євросоюзу включатиме сім китайських компаній, які допомагають Росії купувати обладнання для обслуговування зброї у війні проти України. Глава МЗС Китаю Цінь Ган вже заявив, що Китай «суворо й сильно» відреагує на будь-які санкції ЄС проти його компаній.