UA / RU
Підтримати ZN.ua

В АМКУ поскаржилися на незаконну допомогу "зеленим" енергетикам

Громадська організація «Ліга антитрасту» підготувала звернення до Антимонопольного комітету про незаконну державну допомогу "зеленої" генерації, звинувачуючи в неконтрольованому субсидування, і запрошує приєднатися до його підписання всіх, чиї права порушуються. Про це повідомляють "Наші гроші".

Йдеться, насамперед, про так званий «зелений» тариф – спеціальний завищений  тариф, за яким держава гарантовано скуповує усю електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії (енергія сонця, вітру тощо).

За даними організації, створивши надсприятливі умови для «зеленої» генерації, держава втратила контроль за її ростом.

За деякими оцінками, в першому кварталі 2019 року ВДЕ займали всього 1,9% в загальному виробництві електроенергії, але отримали 8,6% від грошового обороту на ринку. Вже через рік,  у травні 2020 року, частка «зеленої» генерації зросла до 8%, та отримала вже до 26% всіх грошей на ринку. За прогнозами НКРЕКП, у 2021 році «зелені» будуть виробляти 19% електроенергії та отримають за це 57% грошей на ринку.

У 2020 році держава не змогла виконати свої зобов’язання перед виробниками  енергії з відновлюваних джерел та розплатитися за придбану в них енергію за «зеленим» тарифом. Обсяг такої заборгованості у 2020 році сягнув 25 млрд грн.

Крім неконтрольованого росту частки енергії, виробленої з відновлювальних джерел, побічними наслідками безконтрольного субсидування державою «зеленої» генерації стали здорожчання електроенергії для підприємств та скорочення обсягів виробництва енергії з «традиційних» джерел.

Зрештою, зростання вартості електроенергії відчує і кожен споживач, який купує енергоємну українську продукцію. Адже навіть тарифи на послуги водоканалів з водопостачання та водовідведення на 35-40% складаються з вартості електроенергії.

Очікуваними результатами розгляду Антимонопольним комітетом цього звернення мають стати оцінка доцільності подальшої підтримки державою виробництва енергії з відновлювальних джерел, визначення максимально допустимої інтенсивності такої підтримки, усунення дискримінації виробників енергії з інших джерел, недопущення необґрунтованого зростання вартості електричної енергії.

«Пропонуємо підприємствам-споживачам енергії та конкурентам «зеленої» генерації долучитися до оформлення та подання звернення до АМКУ щодо перегляду умов надання такої державної допомоги.  Якщо ви готові підписати заяву, залиште свої контактні данні в анкеті за посиланням https://forms.gle/FU2mDBoptRnjUdUp9 або повідомте нам про це телефоном 067 468 60 40 чи електронною поштою league@antitrust.com.ua. В подальшому ми направимо вам текст заяви для ознайомлення, та у випадку відсутності зауважень до нього, ви зможете його підписати», – пропонує «Ліга антитрасту».