UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уже 18 банкiв України автоматично блокують рахунки громадян за вимогою державних та приватних виконавців

Серед банків, які додалися до переліку останнім часом — “Райффайзен банк Аваль”, “ОТП Банк”, “Укрсиббанк”. Водночас у переліку все ще відсутня половина з топ-10 українських банкiв з найбільшими активами.

Автоматично залокувати рахунки громадян через заборгованості на вимогу державних та приватних виконавців можуть наразі вже 18 із 73 банків в Україні. Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, посилаючись на дані Національного банку України.

Серед банків, які додалися до переліку останнім часом, — “Райффайзен банк Аваль”, “ОТП Банк”, “Укрсиббанк”.

До переліку також входять: "Приватбанк", "Універсал Банк", "Оксі Банк", "Таскомбанк", "Індустріалбанк", "Банк Восток", "Прокредит банк", "Львів", "Конкорд", "Кредобанк", "Ідея Банк", "Метабанк", "Український капітал", "Агропросперіс банк", "Радабанк".

Водночас у переліку все ще відсутня половина з топ-10 українських банкiв з найбільшими активами — “Ощадбанк”, “Укргазбанк”, “Альфа-Банк Україна”, ПУМБ, "Міжнародний резервний банк" (колишній “Сбербанк”).

Також зазначається, що система на сьогодні працює неідеально: незважаючи на те, що списуватись повинна лише сума боргу, нерідко трапляється так, що блокується весь рахунок боржника.

"Виконавець має право накласти арешт на кошти боржника, що знаходяться в банку. Від того, як оформлений документ про арешт коштів, залежить, чи будуть арештовані всі кошти, чи лише їх частина. Так, якщо виконавець вказав суму, і на рахунку достатньо коштів, то буде арештована лише ця сума коштів. Якщо ж коштів недостатньо або виконавець не вказав точну суму, що підлягає арешту, можуть бути арештовані кошти на всіх рахунках боржника", — цитує Опендатабот начальника управління НБУ з захисту прав споживачів фінансових послуг Ольгу Лобайчук.

Якщо так сталося, що банківські рахунки через борги було заблоковано повністю, в НБУ радять вчинити наступні дії:

- направити виконавцю за вашим провадженням письмову вимогу щодо скасування ухвали про арешт рахунку;

у разі відсутності відповіді — підготувати скаргу на керівництво державної виконавчої служби. Або, якщо провадження веде приватний виконавець, — скаргу на Раду приватних виконавців;
- подати позов до місцевого адміністративного суду щодо скасування ухвали про арешт рахунку.

Читайте також: Арешт рахунків у банку – Що робити та як себе убезпечити

Нагадаємо, 23 березня 2021 року Мін'юст видав наказ, згідно з яким гроші з рахунків боржників можуть бути автоматично заблоковано за борги в рамках процедури примусового стягнення.

У квiтнi, відповідаючи на вимоги державних та приватних виконавців, банки почали блокувати — частково або повністю — рахунки українців, що потрапили до Єдиного реєстру боржників. У перший мiсяць до системи було підключено 7 банків, серед них — “Приватбанк” та “Монобанк”.

Як повідомляло ZN.UA, у Харкові державні виконавці конфіскували автомобіль у водія-боржника - у громадянина Нігерії, який накопичив несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху на десятки тисяч гривень.