UA / RU
Підтримати ZN.ua

Усі економічні санкції ЄС проти РФ продовжені ще на шість місяців

Тим часом готується додатковий, 10-й пакет санкцій проти РФ.

Усі санкції ЄС проти окремих секторів економіки Росії продовжені до 31 липня 2023 року - відповідне рішення Рада ЄС ухвалила 27 січня, йдеться на її сайті.

Частина цих санкцій була запроваджена ще у 2014 році у відповідь на "дестабілізаційні" дії РФ в Україні, зокрема анексію Криму. Після повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну 24 лютого 2022 року список санкцій значно розширився.

Обмеження стосуються торгівлі, фінансів, технологій, товарів подвійного призначення, промисловості, транспорту, предметів розкоші. Заборонено імпорт або передача морським транспортом сирої нафти та певних нафтопродуктів з Росії до ЄС,  декілька російських банків відключено від SWIFT, призупинено мовлення та ліцензії кількох підтримуваних Кремлем дезінформаційних засобів масової інформації.

Читайте також: Японія запроваджує нові санкції проти Росії

Також обмежуються економічні відносини з незаконно анексованим Кримом і містом Севастополь, непідконтрольними уряду України територіями Донецької та Луганської областей; заморожено активи та обмежено право на поїздки для широкого кола фізичних і юридичних осіб, а також участь у дипломатичних заходах.

"Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче підтримує Україну та її народ і непохитний у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - підкреслюють у Раді ЄС.

Очікується, що 10-й пакет санкцій ЄС проти РФ може набути чинності у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну - 24 лютого.