UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд перетворює НБУ на департамент Мінфіну, фінансуючи дефіцит за його рахунок - Пинзеник

Кабмін хоче заощадити 9,9 млрд грн за рахунок "реструктуризації" боргу за ОВДП перед Нацбанком.

Кабінет міністрів України планує заощадити 9,9 млрд грн на обслуговування боргу за рахунок реструктуризації зобов'язань за облігаціями внутрішнього державного боргу (ОВДП) з портфеля Національного банку України (НБУ).

Відповідну пропозицію зафіксовано у заключній частині урядового законопроекту про держбюджет на 2015 рік (№1000), текст якого розміщено на сайті ВР.

"Дозволити Мінфіну, за згодою НБУ як власника більше 60% держоблігацій, за перше півріччя 2015 року, здійснити угоду з держборгом шляхом обміну за номінальною вартістю госблигаций, які перебувають у його власності, на нові ОВДП в таких же обсягах з терміном обігу до 20 років, відсотковою ставкою до 5% річних", - вказується в документі.

Читайте також: Глава Мінфіну хоче отримати 2 млрд грн податків від грального бізнесу

За даними Мінфіну, на сьогоднішній день в обігу перебувають ОВДП з максимальним терміном лише до 20 років: прибутковість по найбільш довгострокових ОВДП від 9,25% до 14,3% річних.

Коментуючи цю ініціативу Кабміну, народний депутат Віктор Пинзеник ("БПП") назвав її "небезпечною".

"Уряд перетворює НБУ департамент Мінфіну, пропонуючи "реструктуризувати свій борг за ОВДП перед регулятором", - сказав він.

За його словами, це дуже небезпечна тенденція, коли на сьогоднішній день монетарне фінансування дефіциту держбюджету вже перевищує 10% ВВП.