UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд Лівану проголосував за дефолт за євробондами

Незабаром планується почати переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргу.

Прем'єр-міністр Лівану Хасан Дияб оголосив, що країна не може погашати борги за євробондами. Згідно графіка, виплата була запланована на 9 березня, але уряд одноголосно проголосувало за дефолт. Про це пише Thepage з посиланням на Reuters.

Наголошується, що уряд готовий розпочати переговори з кредиторами про реструктуризацію боргу.

"Ліван знаходиться на грані того, щоб стати першою у світі країною за рівнем боргу, він вже зараз становить 170% ВВП. За оцінками Світового банку, 40% ліванців можуть опинитися за межею бідності", – сказав прем'єр-міністр.

У березні Ліван повинен був виплатити за євробондами $ 1,2 млрд, у квітні $ 700 млн, у червні – $ 600 млн. Це перший дефолт в історії Лівану.

Ліван переживає найгіршу економічну кризу з часів громадянської війни 1975-1990 рр ..

За оцінками Світового банку, Ліван переживає рецесію і попереджає, що кількість людей, що живуть у злиднях, може збільшитися з третини до половини населення. Економічний спад збігається з антиурядовим протестним рухом, який залишається мобілізованим з 17 жовтня. Протестувальники вимагають усунення політичного класу, який вони вважають некомпетентним і корумпованим.

Детальніше про кризу в країні та його наслідки читайте у статті Віктора Каспрука "Не допустити "сиріїзації" Лівану" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".