UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд заохочує брати на роботу переселенців: що робить держава і як зростуть виплати  

З 1 січня зріс розмір мінімальної зарплати і прожиткового мінімума, що веде до автоматичного збільшення всіх виплат від держави.

Уряд збільшив розмір компенсацій тим, хто братиме на роботу переселенців. З 1 січня вони отримуватимуть 7 100 грн на місяць, а з квітня - до 8 000 грн, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України. Окрім того, гроші платитимуть протягом трьох місяців, а не двох, як було раніше. До того ж, за працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю роботодавець зможе отримувати таку компенсацію протягом шістьох місяців.

Читайте також: Страхові виплати: як змінився їх розмір у 2024 році

"Понад 8 тисяч роботодавців отримали від уряду компенсацію у 2023 році за працевлаштування 14 400 українців, які змушені були переїхати з небезпечних регіонів країни. Загалом підприємцям було перераховано 181 млн грн компенсації", - заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Читайте також: Пенсії та зарплати: яким буде розмір мінімальних виплат у 2024 році

Урядова програма стимулювання підприємців діє з 2022 року і заохочує бізнес брати на роботу внутрішніх переселенців. За кожного працевлаштованого з числа ВПО держава виплачує роботодавцю компенсацію у розмірі мінімальної заробітної плати (станом на 1 січня 2024 року - 7100 грн) впродовж трьох місяців, за працевлаштування ВПО з числа осіб з інвалідністю - впродовж шести місяців.

В Мінекономіки нагадали, що для отримання коштів роботодавець має укласти трудовий договір (зокрема за сумісництвом), гіг-контракт з внутрішньо переміщеною особою та подати заяву на отримання компенсації через портал "Дія" або в паперовій формі у центрі зайнятості разом з пакетом необхідних документів.

Ми писали, що з 1 січня 2024 року відбулось підвищення мінімальної зарплати на 6% - з 6700 грн до 7100 грн. Ще одне її підвищення заплановане на весну.

Нагадаємо, що через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами.  Багато хто з них можуть розраховувати на виплати від держави.