UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд виділив дотацію місцевим радам перед новорічними святами: на що витратять гроші

Які суми спрямують місцевим громадам для подолання збитків, завданих російськими загарбниками.

Кабінет міністрів наприкінці року виділив дотацію з державного бюджету у розмірі понад 1,3 млрд гривень, повідомляє урядовий портал. Кошти отримають 235 місцевих бюджетів на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування за четвертий квартал 2023 року.

Читайте також: Децентралізація дає змогу дослухатися до жителів громад: Пенні Пріцкер про відбудову Київщини

Чиновники повідомили, що за попередніми планами гроші витратять на такі напрямки:

З урахуванням цього розподілу у 2023 році органи місцевого самоврядування  отримали 17,2 млрд гривень дотації для виконання своїх повноважень.

Раніше ми писали про те, що 17 листопада президент України Володимир Зеленський підписав закон №10037, який передбачає переспрямування податку на ПДФО із забезпечення військовослужбовців з місцевих до державного бюджету. Таким чином у держбюджет мало надійти додаткових 214,7 млрд гривень, які хотіли спрямувати на військові витрати.

14 грудня лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення розпочати з Україною офіційні переговори про вступ. В листопаді Єврокомісія опублікувала звіт, у якому було оцінено успіх України та запропоновано кроки для подальшої євроінтеграції. Не оминули увагою й процес децентралізації в Україні. Чи готова Україна до переговорів із ЄС у частині децентралізації? Які виклики стоять перед органами місцевого самоврядування, урядом і парламентом? Відповіді на ці питання шукайте в статті Михайла Загороднього "Євроінтеграція децентралізації: що Україна має виконати для вступу до ЄС" для сайту ZN.UA.