UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд своїм втручанням може знищити ринок газу та укріпити монополію Фірташа

Цієї зими «боляче буде всім», окрім газзбутів Фірташа.

Запровадження держрегулювання цін під час сезонних стрибків зростання вартості газу — не боротьба, а консервація газової монополії Фірташа, яка складає 70% ринку. Переконані автори тексту "Усе по 6,99! Великий газовий розпродаж" Агія Загребельська та Юлія Самаєва.

На їхню думку, оскільки змінити газзбут Фірташа на іншого постачальника може тільки сам споживач, і процедура зміни не така проста, то в українця має бути мотивація витратити на це свій час. Найкраща мотивація — гроші. Найбільш ефективно вона працює в зимовий період, коли різниця в цінах різних постачальників найвідчутніша. Встановлюючи однакову для всіх постачальників ціну в пікові періоди, держава вбиває таку мотивацію, та самотужки захищає постачальників фірташівського дорогого газу від втрати клієнтської бази.

Крім того, будучи ще й великими імпортерами газу, компанії Фірташа, закупивши влітку дешевий газ, мають змогу «пересидіти» тимчасове цінове регулювання без значних втрат, а от нові гравці, які щойно вийшли на цей ринок, аби створити конкуренцію для монополіста, не так міцно стоять на ногах, тож для них місяці «карантинних» цінових обмежень можуть стати останніми — заробіток суттєво знизиться, а нові споживачі не прийдуть. Тому дуже сумнівними є твердження адвокатів цих змін про те, що «боляче буде всім», бо больовий поріг у учасників ринку однозначно різний.

Читайте також: Попри рішення уряду, ціна газу для населення може бути вищою за 6,99 гривень

Подробиці того, до чого можуть призвести газові новації уряду читайте в тексті Агії Загребельської та Юлії Самаєвої "Усе по 6,99! Великий газовий розпродаж" на ZN.UA.