UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укрзалізниця" створить вагон для подорожей людей із інвалідністю

Перший такий вагон має з’явитися вже у наступному році.

Компанія "Укрзалізниця" анонсувала проєкт створення спеціалізованого вагона, призначеного для групових перевезень пасажирів, які користуються кріслами колісними. Цей вагон оснастять усіма необхідними зручностями для комфортних подорожей людей з інвалідністю, що робить його унікальним для залізничного транспорту України.

Проєкт передбачає наявність чотирьох окремих купе, у кожному з яких зможуть зручно подорожувати двоє людей на кріслах колісних разом із супроводжуючими. Розробка та виготовлення вагона відбуватимуться у співпраці з громадськими організаціями та людьми, які користуватимуться цією послугою, щоб максимально врахувати їхні потреби.

Читайте також: "Укрзалізниця" хоче підняти ціни на квитки: в держкомпанії розповіли про плани

"Ми збільшуємо кількість пасажирських вагонів, які мають купе для перевезення людей на кріслах колісних та інші зручності для комфортних подорожей. Наразі у нашому парку вже є 50 таких вагонів. Новий проєкт – унікальний вагон, який дозволить перевозити групи людей на кріслах колісних на реабілітацію, відпочинок, змагання або просто для подорожей. Повністю його обладнаємо на власних потужностях компанії. Перший вагон має бути у наступному році", – зазначив голова правління компанії Євген Лященко.

Кожне купе у цьому вагоні буде обладнано двома спальними диванами, які можуть змінювати кут нахилу та фіксувати тіло, що забезпечить комфортне розташування пасажирів під час подорожі. У купе також передбачені пульти для регулювання освітлення, кнопки для виклику провідника та пристрої гучномовного зв'язку. Супроводжуючі матимуть спальні місця, аналогічні звичайним місцям у купе.

Вагон оснастять пандусом для зручного доступу, а також адаптованою вбиральнею, що відповідає потребам пасажирів на кріслах колісних. Усі простори вагона, включно з тамбуром та входом, спроєктують із урахуванням можливості комфортного пересування на кріслі колісному.

Крім того, вагон матиме систему кондиціювання повітря, комбіновану систему опалення та інші сучасні елементи, що вже стали стандартом для модернізованих вагонів "Укрзалізниці".

Читайте також: З вересня квитки на потяг не можна буде придбати через старий сайт-сервіс "Укрзалізниці"

Нагадаємо, з 6 вересня "Укрзалізниця" на постійній основі запускає швидкісний поїзд "Інтерсіті+" між Києвом та Одесою.