UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Укрзалізниця» потребує ефективного управління, а не постійного підвищення тарифів – експерт

Постійне підвищення тарифів на вантажні перевезення це свідчення неефективності роботи управління «Укрзалізниці», особливо в умовах, коли обсяги перевезень, а відповідно і доходи компанії, рекордно зростають. Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова, коментуючи ініціативу УЗ щодо чергового підвищення тарифів, передає dsnews.

«Я би задала би питання про ефективність роботи управління. Тому що чергове латання дірок за рахунок підняття тарифів для промисловців і білого бізнесу, які страждають найбільше – то це для мене свідчення неефективної роботи», - підкреслила Колесникова.  

За її словами, передусім «Укрзалізниця повинна надати економічне обґрунтування тарифних змін – адже мова про «зближення класів» вантажів, про яке говорить управління вантажного монополіста, взагалі не може йти. 

«Що взагалі таке зближення класів? Один використав логістику на 10%, а інший використав її на 110%, а платити ми мусимо однаково? Це зовсім не економічно обґрунтовано. Тому ми залишаємося повністю на своїй позиції: УЗ має перерахувати тарифи, тому що вони завищені для промисловості», - акцентувала експерт. 

Вона також зауважила: залізниці потрібно ефективно управляти своїми ресурсами та запроваджувати реформи, щоб зробити діяльність компанії прозорою, та ліквідувати корупцію. 

«Якби вони робили потрібні реформи, не було би дивних закупівель або необґрунтованих абсолютно витрат, які у них є. І тоді це була б ефективна робота. Натомість зараз виглядає, що їхня ефективна робота ведеться виключно за рахунок підвищення тарифів тим, хто і так платить більше, ніж це обґрунтовано», - каже Колеснікова. 

Як відомо, залізничний монополіст від початку року демонструє рекордні обсяги перевезень, і прозвітував про отримання за перше півріччя 3,1 млрд грн прибутку. Але на кінець року, як заявив голова УЗ Євген Лященко, у компанії буде збиток у розмірі 2,7 млрд грн. Звідки він візьметься, управління не пояснює, але вже ініціює підвищення тарифів на вантажні перевезення. 

Натомість Європейська бізнес асоціація заявила, що «Укрзалізниця» має зосередитися на пошуку внутрішніх резервів та скоротити операційні витрати, а не перекладати свої фінансові проблеми на бізнес.