UA / RU
Підтримати ZN.ua

“Укрнафта” збільшила запаси нафти на 3 млн тонн: як це зміцнить економіку та оборону

Збільшилась і оцінка меж видобутку газу

ПАТ “Укрнафта” повідомила про суттєве збільшення запасів, що можуть ефективно бути використані для видобутку нафти у обсязі 3 млн тонн. Також у оновленому розрахунку говориться про розвідку додаткових 600 млн кубометрів газу.

Читайте також: «Укрнафта» запропонувала інвесторам ревіталізувати виснажені свердловини

“Це відбулося завдяки черговому розширенню меж існуючих спецдозволів компанії на Заході України. Площа першої ділянки після розширення меж складає 0,93 квадратних кілометри, що на 50% більше від раніше наданої в користування ділянки розміром 0,62 квадратних кілометри. Загальний обсяг запасів збільшився на 221 тисяч тонн нафти та 19 млн кубометрів газу”, – повідомляє “Укрнафта”.

Другий і третій спецдозволи збільшують раніше надані обсяги на третину у кожному випадку.

«Причина розширення меж спецдозволів - приведення їх розмірів до контурів продуктивних покладів родовищ. Вже отримані відповідні накази Державної служби геології та надр України», – коментує дії компанії директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький.

До 2023 року «Укрнафта» двічі розширювала межі спецдозволів. У 2023 році приріст внаслідок розширення меж видобутку досяг до рівня додаткового видобутку 330 тисяч тонн нафти та конденсату і 618 млн кубометрів газу.

Отримана нафта використовується для перероблення у нафтопродукти, в тому числі для палива, яке вкрай необхідне як для цивільної економіки, так і для підтримки обороноздатності країни.

ПАТ «Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія України, в яку входить комплекс підприємств «Укрнафта-Схід» і «Укрнафта-Захід». В складі підприємства є шість нафтогазовидобувних управління і три газопереробних заводи, а також Управління нафтопромислового сервісу включно з пошуково-розвідувальним та експлуатаційним напрямком. Компанія, що є 100% державною власністю, веде видобуток на території Сумської, Полтавської, Чернігівської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Дніпропетровської і Харківської областей України.

50% + 1 акція компанії належить НАК «Нафтогаз України» – державному корпоратизованому субєкту економіки країни. 5 листопада 2022 року ставка Верховного головнокомандувача Збройних сил України ухвалила рішення про передачу державі частки корпоративних прав компанії, що належали приватним власникам. Цією часткою управляє Міністерство оборони України.

В "Укрнафті" нещодавно провели незалежний аудит, який підтвердив фінансові показники компанії. За результатами аудиту стало відомо, що у 2023 році "Укрнафта" отримала чистий прибуток у розмірі 23,6 млрд грн.