UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укрнафта" і "Укргазвидобування" не допустили держаудиторів до ревізії в 2020 році

Компанії проігнорували указ президента Зеленського.

У минулому році Державна аудиторська служба не змогла почати ревізію ПАТ "Укрнафта", яку хочуть розділити, і АТ "Укргазвидобування". Про це свідчить листування аудиторів з Кабміном, повідомляє Марлін.

Ревізії були заплановані на виконання Плану пріоритетних дій уряду Дениса Шмигаль на 2020 рік і Указу президента Володимира Зеленського від 2019 року "Про Рішення РНБО" Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки ".

"Однак зазначені суб'єкти господарювання працівників Госаудітслужби до проведення ревізії не допустили з посиланням на їх непідконтрольність органам державного фінансового контролю", - йдеться в листі аудиторів на Кабмін.

Також Госаудітслужба надала до Кабміну інформацію щодо справедливої сатисфакції Верховного Суду, яким підтверджено, що "Укрнафта" (в статутному капіталі 50% + 1 акція належить НАК "Нафтогаз України") є суб'єктом господарювання державного сектора економіки, оскільки держава Україна в особі Кабінету міністрів опосередковано володіє контрольним пакетом акцій "Укрнафти".

Постановою Кабміну від 2015 року "Укрнафта" і "Укргазвидобування" включені до об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Крім Кабміну про недопущення до ревізій Госаудітслужба поінформувала РНБО, Міністерство фінансів і Міністерство внутрішніх справ. А також НАК "Нафтогаз" як акціонера зазначених компаній, і запропонувала негайно вжити відповідних заходів для проведення ревізій, а також розглянути питання про звільнення з займаних посад керівників "Укрнафти" і "Укргазвидобування".

Госаудітслужба звернулася до МВС з вимогою припинити протидію ревізії і притягнути винних осіб до встановленої законом відповідальності.

Також в листі аудітслужби йдеться, що підготовлені необхідні проекти закону і постанови Кабміну, які покликані забезпечити проведення ревізій на зазначених компаніях.

Читайте також: "Укрнафта" отримала 4,3 млрд грн прибутку в 2020 році

Остання ревізія "Укрнафти", яку вдалося провести державним аудиторам, завершилася в 2010 році. До слова, "Нафтогазу України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти".

Повідомлялося, що "Нафтогаз" почав переговори про поділ активів компанії з бізнес-напрямків з міноритарними акціонерами, пов'язаними з групою "Приват" Ігоря Коломойського.