UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Укренерго» замовило лінію електропередач, щоб Одещина не залежала від росіян

У тендері перемогла столична компанія.

ПрАТ «НЕК «Укренерго» за результатами тендеру, який відбувся 9 січня, вже уклало угоду з ТОВ «Структум» щодо будівництво ЛЕП 330 кВ Новоодеська-Арциз на ділянці опор №№100-304 за 2,79 млрд грн. Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на повідомляється у системі «Прозорро».

Зараз проведено тендер на другу ділянку ЛЕП. Першу ділянку у у грудні замовили ТОВ «ПЕК» за 887 млн грн. Відтак загальна вартість лінії складе 3,68 млрд грн. Другий тендер «Структум» виграв у «ПЕК», знизивши ціну на 3% від очікуваної вартості лоту.

Впродовж 2024 року повинні збудувати лінію електропередач в Одеській області. Повітряна лінія електропередачі Новоодеська — Арциз  запланована для уникнення енергетичної залежності України від Молдови та Російської Федерації у зв’язку з тим, що постачання електроенергії Придунав’ю виконується з території Молдови від Молдовської ДРЕС, яка стала власністю ВАТ «Інтер РАО ЄЕС».

Ціни в кошторисі «Структуму» в середньому на рівні вищезгаданого договору з «ПЕК».

Видання зазначає, що засновником і директором столичного «Структуму» є киянин Олександр Бокань. Раніше співзасновницею фірми також була Олена Бокань. Ще раніше «Структум» було оформлено на компанію «Сеп Груп Холдінг ГмбХ» («Cep Group Holding GmbH», Австрія) тих самих Олександра та Олени Бокань. А колись він носив назву «Будівельна компанія «Вертекс». Загалом із 2016 року компанія була переможцем тендерів переважно в «Укренерго» 3,29 млрд грн.