UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укренерго" відзвітувала про 2,7 млрд грн збитків

При цьому ще в першому півріччі компанія заявляла про прибутки.

Національна енергетична компанія “Укренерго”, яка підпорядковується Міністерству енергетики України, відзвітувала про чисті збитки за три квартали 2021 року на суму 2,7 млрд гривень. Такі дані на основі звіту про виконання показників фінансового плану підприємства опублікував проект "Марлін".

Якщо ще за результатами першого півріччя 2021 року в оператора електроенергії був прибуток на суму 306,7 млн грн, то вже за липень-вересень компанія отримала збитків на майже 3 млрд грн. Щоправда це значно кращий результат, аніж в 2020 році, адже тоді за 9 місяців збитки компанії склали 28,5 млрд грн, що майже в десять разів більше за цьогорічний показник.

В "Укренерго" причиною збитковості назвали сезонне збільшення генерації відновлювальних джерел енергії, перед якими “Укренерго” має спеціальні зобов’язання. Так, станом на вересень підприємство мало 77 млрд грн фінансових зобов’язань та забезпечень, частина з яких були саме перед виробниками відновлювальних джерел енергії.

При цьому на оплату праці 8 038 осіб компанія щомісячно витрачає 261 млн гривень. До прикладу місячна зарплата керівника компанії складає 1,1 млн грн, а члена правління 576 тис грн.

Читайте також: НКРЕКП відклала сертифікацію "Укренерго" та перевіряє конфлікт інтересів у членів наглядової ради

Зазначимо, що за три квартали 2021 року загальна сума чистих збитків підприємств Міністерства енергетики сягнула 6,2 млрд грн. У п'ятірку збиткових ввійшли "Укренерго", СхідГЗК, Добропіллявугілля-видобуток, ВК "Краснолиманська" та Селидіввугілля.