UA / RU
Підтримати ZN.ua

Укренерго завершить будівництво підстанції "Кремінська" у 2020 році

Вартість робіт в євро не змінилася і складає 1,3 млрд гривень.

Державна компанія - оператор поставок електроенергії НЕК "Укренерго" планує до 31 травня 2020 року завершити будівництво ПС 500 кВ "Кремінська" поблизу міста Кремінна Луганської області, будівництво якої ведеться з 2017 року. Ця підстанція дозволить синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу з енергосистемою України та значно підвищить надійність енергопостачання Луганського регіону, інформує прес-служба "Укренерго".

Роботи проводяться надвисокими темпами, на майданчику працює понад 100 працівників. Зараз на об'єкт поставлено 99% основного електротехнічного та допоміжного обладнання, змонтовано 96 опор ПЛ 220 кВ "Кремінська Ювілейна".

Вартість будівництва становить - 1,3 млрд грн при затвердженому кошторисі Кабміном у 1,7 млрд грн.

У травні 2019-го згідно з додатковою угодою було приведено у відповідність вартість поставленого імпортного обладнання (комплектних розподільних пристроїв з елегазовою ізоляцією - КРПЕ) у зв'язку зі зміною курсу євро. При цьому ціни устаткування у євро не змінилися і залишилися на колишньому рівні.

Раніше повідомлялося, що Кабмін готує постанову про зниження тарифів на електрику для водоканалів на 10%.

Асоціація Укрводоканалекологія стверджує, що в результаті запуску ринку електроенергії ( з 1 червня 2019 - ред.), водоканали за місяць зазнали близько 200 млн грн збитку. У зв'язку з цим, там припустили, що з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак грошей на оплату електрики.

Раніше в "Укренерго" заявили, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижчою.

При цьому помилка Кабміну в тому, що уряд поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".