UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Укренерго" пропонує сплачувати рахунки за рекомендованими компанією тарифами

Контрагентам, які сплатили за єдиним тарифом, буде проведено перерахунок.

"Укренерго" виставлятиме рахунки за договорами на свої послуги по тарифу, який діяв до 1 липня 2019 р. Оскільки в судовому порядку тимчасово припинені дії постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955, про встановлення тарифів ДП "НЕК "Укренрего" на ІІ півріччя 2019 р. Тобто відповідно до постанови НКРЕКП від 12.12.2018 № 1905., якою було встановлено єдиний тариф, для компанії на ІІІ квартал 2019 року – 57,40 грн/МВт·год.

При цьому в рахунках з'явиться нова графа "Рекомендовано до сплати", в якій рахунок буде виставлятися за новими тарифами на ІІ півріччя 2019 р., що затверджені постановами НКРЕКП №954 та №955 від 7.06.2019 р. ДП "НЕК "Укренерго" рекомендує сплачувати рахунки за свої послуги саме за тарифами, вказаними в графі "Рекомендовано до сплати". Це дозволить забезпечити виконання функцій, покладених на "Укренерго" у новому ринку електроенергії, а відповідно - підтримувати операційну безпеку енергосистеми. Також "Укренерго" зможе у повному обсязі виконувати свої спецзобов'язання, до яких входить, зокрема, і плата Гарантованому покупцю різниці між ринковою ціною електроенергії з ВДЕ та "зеленим" тарифом та закупівля електроенергії для компенсації технологічних втрат в мережах.

Повідомляється, що ДП "НЕК "Укренерго" наразі оскаржує призупинення дії постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955 в Апеляційному суді. Після того, як апеляційна скарга Укренерго буде задоволена, контрагентам, які сплатили за єдиним тарифом, встановленим Постановою НКРЕКП від 12.12.2018 № 1905, буде проведено перерахунок виплат за послуги компанії в липні 2019 року відповідно до постанов №954 та №955.

Також зараз в НКРЕКП розглядається проект постанови, який встановлює новий тариф на послуги НЕК "Укренерго" з передачі електроенергії з 1 серпня 2019 року. Його пропонується встановити на рівні 312,12 грн/МВт·год. Тобто тариф на передачу зменшиться на 10% від встановленого постановою НКРЕКП № 954 (347,43 грн/МВт·год). Це пов'язано зі зменшенням витрат на придбання електроенергії для компенсації технологічних втрат, вартість якої визначається з урахуванням ціни електроенергії НАЕК "Енергоатом" на електронних аукціонах (80%) та середньою ціною електроенергії на "ринку на добу наперед" (20%). Також "Укренерго" надіслало до Регулятора звернення, в якому обґрунтувало необхідність перегляду тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, аби відновити його дію вже в серпні 2019 р. та забезпечити послуги із диспетчеризації та повноцінного функціонування балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг.

Зазначається, що тариф компанії на рівні 57,40 грн/МВт·год, встановлений Постановою НКРЕКП № 1905 від 12.12.18 р., не розрахований для забезпечення роботи НЕК "Укренерго" в умовах нового ринку електроенергії. Він не враховує витрати на виконання функцій, які за законодавством покладені на оператора системи передачі у новому ринку електроенергії.

Так, відповідно до розрахунків, на яких він ґрунтується, надходження коштів до "Укренерго" у ІІІ кварталі 2019 р. мають становити близько 1,46 млрд грн, а у липні – майже 492 млн грн. Операційні витрати "Укренерго" за квартал включно з витратами на повернення кредитних коштів та послуги Адміністраторів розрахунків та комерційного обліку складатимуть близько 1,43 млрд гривень, в липні – 481,5 млн грн, тобто майже все, що зможе заробити компанія.

Кошти, що залишаться, компанія спрямовуватиме за такими пріоритетами:придбання технологічних втрат у ДП "НАЕК "Енергоатом" за граничною ціною за умови повної передоплати за п'ять днів. Якщо передоплату здійснити неможливо, втрати доведеться купувати на балансуючому рику за значно вищою ціною, що є невигідним для всіх. (квартальний дефіцит складатиме - близько 496 млн грн грн, у липні - 167,1 млн грн); придбання допоміжних послуг та послуг з балансування у ТЕС, ТЕЦ, ГЕС та ГАЕС (дефіцит – 214,4 млн грн, у липні – 72,2 млн грн); плата Гарантованому покупцю різниці між ринковою ціною електроенергії з ВДЕ та "зеленим" тарифом (дефіцит - 6,2 млрд грн, у липні – 2,1 млрд грн).

У разі нестачі коштів, які надходитимуть до "Укренерго", компанія не зможе компенсувати гарантованому покупцю його витрати на сплату виробникам електроенергії з ВДЕ за "зеленим тарифом".