UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські виробники наростили експорт до ЄС

Найбільше від європейських торгових преференцій виграла сільськогосподарська галузь України.

Українська експорт до країн Євросоюзу у травні-червні 2014 року виріс на чверть порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як повідомляють у прес-службі представництва ЄС в Україні, такі дані підтверджують, що відкриття європейських ринків для України має позитивний ефект.

Таким чином, лише за два перші місяці дії односторонньої вільної торгівлі, не маючи довгострокових контрактів з європейськими партнерами і не підготувавшись як слід до нових можливостей, український бізнес зміг наростити експорт до Європу на 25% в доларовому еквіваленті. Це означає, що в гривнях експорт до ЄС виріс приблизно удвічі порівняно з 2013 роком, відзначає "Європейська правда".

При цьому дуже важливим є ще одне порівняння - зростання експорту до ЄС до лібералізації митного режиму (тобто в травні і червні) в порівнянні з експортом у перші чотири місяці 2014 року (тобто в період, коли європейські мита ще діяли).

У січні-квітні зростання експорту склало лише 10%.

Отже, односторонні торгові преференції, які в Києві звикли критикувати, мають реальний позитивний вплив на економіку України.

eurointegration.com.ua

Зі значних європейських ринків зафіксований великий приріст експорту у Бельгію, Нідерланди і Великобританію.

Серед країн ЄС було кілька таких, які зменшили закупівлю українських товарів. Найвідчутніше в травні-червні скоротився експорт з України до Ірландії, Хорватії, Португалії, Естонії і Словаччини.

eurointegration.com.ua

Найбільше від торгових преференцій ЄС виграла сільськогосподарська галузь України.

Зокрема, експорт продукції тваринництва виріс більше ніж на 150%, овочів і продукції рослинництва - більше ніж на 100%.

Крім того, приблизно на 25% виріс експорт металу і сталі - ключової продукції для підприємств сходу. Експорт машинобудівної продукції також підвищився, підкреслюють у представництві.

Водночас експорт руди і неорганічної хімічної продукції істотно впав.

Надані Україні у квітні автономні торговельні преференції Євросоюз має намір продовжити до грудня 2015 року, згідно з тристоронніми домовленостям України, ЄС та Росії.

Нагадаємо, в МінАП раніше заявляли, що експорт української сільськогосподарської продукції до Росії за перші півроку 2014 року скоротився на 31% - до $ 1,011 млрд.

У свою чергу в російській митниці визнали 20%-падіння товарообігу між Україною і РФ, але заявили, що "жодних проблем" у цьому не бачать. !zn