UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські виробники повинні відмовитися від використання географічних назв європейських продуктів

До 2023 р. українські виробники повинні відмовитися від використання назв європейських сирів, а до 2026 р. їм доведеться припинити виробляти 12 назв спиртних напоїв.

Саме географічні зазначення свого часу допомогли здобути визнання далеко за межами зони виробництва таким регіональним продуктам, як, наприклад, алкогольні напої - шампанське, коньяк, сири фета, рокфор, пармезан та інші. Ці вироби мають правовий захист Євросоюзу. Тож не дивно, що, підписавши Угоду про Асоціацію, Україна зобов'язалася дотримуватися норм ЄС про захист продукції місцевого походження.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Роман Якель. І тому, за його словами, до 2023 р. українські виробники мусять відмовитися від використання назв згаданих сирів, а до 2026 р. їм доведеться припинити виробляти 12 назв спиртних напоїв, серед яких популярні нині французькі марки - Шампанське, Коньяк, Арманьяк, Кальвадос, португальське вино Мадера, іспанське - Херес, угорсько-словацьке - Токай та інші.

Детальніше про реєстрацію українських продуктів харчування з географічним зазначенням читайте у статті Романа Якеля "Біле золото Карпат" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".