UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці тепер можуть здавати значно пошкоджені банкноти до уповноважених банків

Раніше такі банкноти гривні приймали безпосередньо регіональні підрозділи Нацбанку.

В Україні з 2019 року значно зношені банкноти гривні у регіонах, де відсутні підрозділи Нацбанку, прийматимуть банки, які мають повноваження на зберігання запасів готівки НБУ. Як повідомляє прес-служба Нацбанку, йдеться про банкноти, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожеж, повеней, забруднення хімікатами тощо.

Статус уповноваженого банку мають "Ощадбанк", "Приватбанк" та "Райффайзен Банк Аваль". Вони не обстежуватимуть такі банкноти, а пакуватимуть їх з максимальним збереженням цілісності та передаватимуть до Нацбанку як сумнівні для проведення досліджень разом із заявою та довідкою про вилучення/прийняття банкнот.

Вказується, що відповідне зобов'язання містить постанова правління НБУ від 3 грудня 2018 року №134 "Про затвердження Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України". Раніше значно зношені банкноти для проведення досліджень приймали безпосередньо регіональні підрозділи Нацбанку.

У НБУ зазначили, що на сьогодні підрозділи банку збереглися у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та Києві.

Нагадаємо, що у 2018 році Нацбанк припинив карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Також регулятор ввів в обіг монети 1, 2, 5 і 10 гривень. Зокрема монети номіналом 1 та 2 гривні було введено в обіг з квітня минулого року.