UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці споживають газ на 45% більше норми – Зубко

Зубко вірить у здатність законопроекту по енергоефективності будівель скоротити обсяги споживання газу населенням.

У четвер, 31 березня, віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко заявив, що українці споживають газ на 45% більше необхідної норми.

"45% газу ми споживаємо зайвого, не отримуємо при цьому належної якості послуг",- сказав Зубко під час інвестиційного форуму.

За його словами, законопроект по енергоефективності будівель дуже допоможе у вирішенні даної проблеми.

"Якщо вважати, 35 млрд це практично 5% бюджету і фактично це ті гроші, які повинні бути перенаправлені на енергоефективність",- наголосив Зубко.

Як повідомлялося раніше, 23 березня Кабінет міністрів прийняв постанову, якою знизив норматив споживання газу на одну особу в місяць при відсутності лічильника. Рішення прийнято "за невідкладною процедурою". Як повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, норматив встановлений на рівні 4,4 куб. м газу на людину в місяць для тих, у кого є лише газова плита, і 14 куб. м при наявності і газової плити та колонки.

Відповідно до підписаного в минулому році меморандуму з МВФ, з 1 квітня 2016 року Україна повинна в черговий раз переглянути тарифи і досягти 75%-го імпортного паритету для населення і теплокомуненерго.

В НКРЭКУ прогнозують, що "соціальну" ціну на газ можуть підвищити в 1,5 рази – з 3600 до 5500 грн грн грн за 1 куб м, тоді як верхня межа (7188 грн) незначно знизиться.