UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці через кризу стали менш їсти торти та шоколад

З початку року виробництво тортів скоротилося на третину. Виробництво пирогів, пиріжків та пончиків несподівано зросло вдвічі.

Через падіння реальних доходів у 2015 році українці перерозподіляють свої споживчі кошики та економлять на продуктах харчування. У тому числі зменшується і споживання кондитерських виробів, що призвело до скорочення їх виробництва.

Як підрахували в "Українському клубі аграрного бізнесу", найсуттєвіше впало загальне виробництво тортів: за 9 місяців 2015 року було виготовлено 10,6 тис. тонн, що на 31% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо у 2014 році виробництво тортів складало в середньому 0,5 кг на одну людину, то до кінця 2015 року ця цифра зменшиться на третину. Серед причин, які призвели до такого скорочення, споживачі вказують на високі ціни. Сьогодні кілограм торту в магазинах коштує уже від 100 гривень, а за класичний "Київський торт" треба віддати близько 200 гривень.

Виробництво інших солодких продуктів також здебільшого скоротилось: здобних виробів виготовили 47,3 тис. тонн (- 21%), солодкого печива і вафель – 180,7 тис. тонн (-19%), пряників – 26,5 тис. тонн (-26%), шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кг – 120,1 тис. тонн (-27%). Водночас зросли обсяги виробництва солодощів дешевшого цінового сегменту: кондитерські вироби без какао додали 4% (139,5 тис. тонн), а виробництво пирогів, пиріжків та пончиків зросло вдвічі – до 16,9 тис. тонн (+129%).

Таким чином, за 9 місяців 2015 року в розрахунку на одного українця вітчизняні кондитери виробили 0,2 кг тортів, 0,1 кг тістечок, 1,1 кг здобних виробів, 0,4 кг пирогів, пиріжків та пончиків, 4,2 кг солодкого печива і вафель, 2,8 кг шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кг та 3,3 кг кондитерських виробів без какао.

За даними Держстату, споживчі ціни в Україні у вересні 2015 року порівняно з серпнем зросли на 2,3%. З початку 2015 року інфляція склала 41,4%, а річна (до вересня минулого року) - 51,9%.