UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і Росія домовилися про співпрацю з питань трудової міграції

Міністерство соціальної політики України та Федеральна міграційна служба Російської Федерації підписали меморандум про співпрацю стосовно питань трудової міграції.

«Легальне працевлаштування за кордоном допоможе державі більш ефективно захищати права українців», - прокоментував підписання документа віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, повідомляє його прес-служба у п'ятницю, 25 березня.

Він підкреслив: «За нашими оцінками, менше 10% із 3,5 млн українців, які сезонно або тривало працюють в Росії, роблять це легально. Головна причина - складність отримання офіційного дозволу на працевлаштування. Причому в Україні іноземці зустрічаються з тією ж проблемою. Наша мета - звільнити ці процедури від непотрібної бюрократичної складності».

Міграцію робочої сили з країни до країни віце-прем'єр вважає таким же неминучим наслідком глобалізації, як і переміщення капіталу.

«Хочу, щоб усі зрозуміли: якщо громадянин працює за кордоном, а держава про це не знає, то він свідомо позбавляє себе захисту з боку власної країни. Думаю, досвід евакуації з Лівії та Японії, приклади потрапляння українців у рабство в Таїланді, Туреччині та інших країнах повинні всіх привчити до думки, що краще платити податки і працювати за кордоном легально. Іноді це просто рятує життя», - підкреслив С.Тігіпко.

Меморандум передбачає створення умов для комплексного соціального захисту трудових мігрантів.